30.10.2014

Taloyhtiöiden piha-alueet

Työn alla taloyhtiön piha ja sen myötä olen pohtinut tätä taloyhtiön yhteisten piha-alueiden probleemaa.

Aika tyypillisesti varsinkin vanhempien taloyhtiöiden pihat ovat melko ankeita eivätkä ne hirveästi houkuttele asukkaitaan viettämään aikaa siellä.  Se on sinänsä tosi harmillista, sillä varsinkin kerrostaloyhtiöissä yhteinen, hyvin suunniteltu piha-alue, voisi olla kaikkien asukkaiden yhteinen oleskelualue - toimien parhaimmillaan asukkaiden olohuoneen jatkeena.



Taloyhtiöiden piha-alueita kannattaisi miettiä viimeistään siinä vaiheessa, kun rakennuksen sadevesi- ja salaojitusjärjestelmiä pistetään uusiksi.  Myös muut remontit - esim. viemäriremontti - missä on tarpeen aukoa piha-aluetta, ovat oivia "aasinsiltoja" siihen taloyhtiössä mietittäisiin myös yhteisten piha-aluiden perusparantamista tai jopa laittamista ihan uuteen uskoon!

Voisiko piha olla muutakin kuin parkkialue ja nurmikkoa - no, ehkä mahdollisesti muutamia pensaita ja puita?

Miltä kuulostaisi piha-alue, jossa olisi rintarinnan tilaa kaikille asukkaille vauvasta vaariin.  Leikkialue, mahdollisesti grillipaikka ja mukavia pöytäryhmiä istuskelua varten.  Pihaa voisi koristaa pienet rungolliset koristepensaat tai vaikkapa koristeomenapuut.  Taloyhtiön senioriasukkaita varten pihalla olisi sopivia istuimia tai vaikka pihakeinuja, joista voisi seurata lasten pihaleikkejä tai vaan nauttia ulkoilusta.  Voisiko pihalla olla vaikkapa pihashakki tai petankkikenttä? 

Monet uudistukset on helppo toteuttaa ihan talkoovoiminkin, mutta perustamisvaiheen maansiirtotöihin on otettava konevoimaa.  Tässä vaiheessa voisi muistuttaa, että jos pihan pohjatöiden rakentaminen ajoitettaisiin samaan saumaan muiden kaivuutyötä vaativien remonttien kanssa,voitaisiin hyödyntää paikalla oleva maansiirtokoneisto ja näin saataisiin selvää säästöä rakennuskustannuksiin.

Pihahanke kannattaa laittaa liikkeelle harkiten ja taloyhtiön hallituksen kannattaa tehdä yhteistyötä isännöitsijän kanssa remontin tarvetta kartoittaessaan.  Olisi hyvä, että piharemontin tarve ja laajuus sekä jonkinlainen pilkkominen osahankkeisiin olisi jo hahmoteltu siinä vaiheessa, kun asiaa aleteaan esittelemään osakkaille esim. yhtiökokouksessa.  Hankkeen jaksottamisella saadaa jaettua kustannukset useammalle vuodelle. Kun pihasuunnittelun tarve on yhteisesti päätetty, kannattaa olla yhteydessä pihasuunnittelun ammattilaiseen, jonka avulla pihasta saadaan toimiva ja hoitotasoltaan helppo.

Kaikkien noiden edellä lueteltujen asioiden lisäksi taloyhtiössä on huolehdittava siitä, että pihan leikkialue vastaa nykyisiä niille vaadittuja standardeja.  Piha-aluehan on julkista aluetta eli leikkialueen tulee täyttää sille asetetut normit. Tapaturman sattuessa selvitetään aina ensiksi se, että onko leikkialue standardien mukainen ja onko sille tehty tarvittavat, säännölliset tarkastukset.  Jos nämä asiat eivät ole kunnossa kääntyy syyttävä sormi taloyhtiön hallituksen suuntaan eli korvausvastuu on heillä.  Vahinko voi sattua kelle tahansa, sillä piha-alue on ns. julkista aluetta eli pihalla saattaa pyörähtää myös muiden pihojen lapsia.




Mitä tästä kaikesta hyötyy sitten taloyhtiö ja sen asukkaat?  Tärkein etu on totta kai yleisen viihtyvyyden lisääntyminen ja taloyhtiön me-hengen luominen.  Ja vaikka rakentaminen tuokin kustannuksia taloyhtiölle on muistettava, että piha-alueiden kohentaminen tuo tutkimustenkin mukaan osakkeiden arvonnousua 12-15 %.  Pihahan on taloyhtiön käyntikortti, jonka mahdollinen asunnonostajakin ensimmäisenä näkee. Huonokuntoiset istutukset ja lohkeileva asfaltointi eivät nosta kovasti as oy:n imagoa ja  leikkipaikan huonokuntoisuus ja jopa puuttuminen voi olla merkittävä asia lapsiperheiden ostopäätöksiin.


Lopuksi vielä sananen taloyhtiöiden piha-alueiden hoitotöistä.  Todella harvoin yhtiöiden pihoja hoitaa viheralan ammattilaiset, jotka oikeasti tietävät miten pihaa hoidetaan eli tuntevat kasvit ja osaavat hoitaa niitä. Oikeoppisella hoidolla pihan kasvit pysyvät terveinä ja hyvävointisina.  Pihasuunnittelijan toimeksiantoon voidaan sisällyttää myös pihan hoitosuunnitelman tekeminen.  Siinä käydään kattavasti hoitosuunnitelmakartan ja -selostuksen avulla läpi pihan kasvit ja rakenteet sekä niiden hoitotoimenpiteet tulevina vuosina piharemontin jälkeen.

Ei kai kukaan halua sitä, että piharemonttiin käytetyt rahat pistetään "kankkulan kaivoon" huonolla hoidolla?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti