29.1.2015

Unelmista totta eli ohjeita piharakentamiseen

Milloin piharakentaminen aloitetaan?


Vaikkei varsinaisesta piharakentamisesta vielä puhutakaan, niin aloitus on periaatteessa jo siinä vaiheessa, kun talon/rakennusten paikkaa määritellään tontille.  Tässä yhteydessä mietitään mitä kasvillisuutta säästetään ja mitä poistetaan. On myös syytä huomioida rakentamiseen tarvittava tila ja mietittävä miten säilytettävä kasvillisuus suojataan ja mihin esim. säilytettävät pintamaat kasataan. Myös pihan korkomaailma suunnitellaan tässä vaiheessa.  Kun on hyvissä ajoin liikkeellä suunnittelun ja rakentamisen kanssa,  niin vältytään turhilta maansiirtotöiltä ja saadaan pihan pohjatyöt samalla valmiiksi.  Tästä on selvää rahallista säästöä rakentajalle!

Kannattaa huomioida myös se, että joissain tapauksissa tontti on hyvin kapea tai rinteinen eli jos pihan pohjatöitä ei tehdä valmiiksi ennen sokkelin rakentamista niin pihan takaosaan on mahdotonta päästä enää sen jälkeen koneella.  Tällaisessa tapauksessa  piha joudutaan mahdollisesti rakentamaan kottikärryn ja lapion avulla talon valmistumisen jälkeen.









Pihan rakentamisjärjestys

  • suunnittelu (pihasuunnitelma) rakennuksen suunnittelun kanssa
  • suunnitelman rakenteiden mittaaminen maastoon (jatkuu koko rakentamisen ajan)
  • säilytettävän kasvillisuuden ja rakenteiden suojaaminen
  • maaston muotoilu ja tarvittaessa myös salaojitus
  • kasvualustan talteenotto
  • suunnitelman rakenteiden mittaaminen maastoon
  • kaapelointien ja kuivatusrakenteiden kaivaminen paikoilleen
  • terassien, kiveyksien ja muiden kiinteiden rakenteiden pohjatyöt (routivuus selvitettävä maaperätutkimuksella etukäteen)
  • pihavalaisimien paikat valmiiksi
  • pihan kovien pinnoitteiden rakentaminen
  • kasvualustan levittäminen
  • kasvillisuuden istuttaminen
  • katteiden laitto
  • nurmikon kylvö / siirtonurmikon asentaminen
  • valmis piha!



Suunnitelman avulla rakenteet mitataan maastoon ja  rakentaminen aloitetaan aina sokkelin vierestä. Kasvualustaa ei suositella levitettäväksi suoraan kiinni sokkeliin eli sinne on viisainta tehdä seinänvierikiveys  esim. betonikivistä tai -laatoista, maakosteaan betoniin asennetuista luonnonkivistä tai vaikkapa murskeesta.

Maanpinnan kaadot sokkelista ulospäin on oltava riittävät, että sadevesi ei valu kohti sokkelia. Suositeltava kallistus on 5% kallistus 3 m matkalla sokkelista poispäin,  Nurmikkopinnoilla kallistus on vähintään 1-2 % (1-2 cm/m)  Päällystettyjen alueiden kaltevuudet alla olevassa taulukossa.

Päällyste
Sivukaltevuus
Viettokaltevuus
Asfaltti
Ajorata
2,5 – 3,0 %

Jalkakäytävä
2,0 – 2,5 %

Piha

1,0 – 3,0 %
Kiveys, laatoitus
Ajorata
2,0 – 4,0 %

Jalkakäytävä
2,0 – 3,0 %

Piha

1,0 – 4,0 %
Sora
Ajorata
4,0 – 5,0 %

Piha

2,0 – 4,0 %

Pihan kaikki kaadot pitää suunnitella niin, että hulevedet (sadevedet) eivät valu naapureiden pihalle. Hulevedet voidaan pihan muotoilulla ohjata esim. istutusalueille kasvien käyttöön, hulevesisäiliöön tai sadevesikaivoon, jota kautta ne menevät kaupungin sadevesijärjestelmän.

Kun kovia rakenteita rakennetaan on varmistettava se, että suunnitelluille kasvillisuusalueille jää tarpeeksi tilavuutta.  Kasvien vaatimat kasvualustasyvyydet on yleensä määritelty työselostuksessa. Istutustyöt ja nurmikko (kasvualustan levittäminen)  tehdään viimeisinä työvaiheina sen vuoksi, että kasvillisuusalueiden hoito alkaa heti niiden valmistuttua.

Työvaiheista eniten aikaa vieviä ovat  muurien ja kiveysten rakentaminen.




Kustannukset eli mitä kaikki maksaa?


Pihan rakentamiskustannuksiin vaikuttaa oleellisesti pihan koko, pihan korkeuserot sekä materiaalivalinnat.   Edullisin pihan on usein sellainen, jossa on paljon kasvimateriaalia - kallein on kivipainotteinen piha.  Myös pieni rivitalopiha, joka joudutaan rakentamaan käsin voi olla kalliimpi kuin iso, koneilla rakennettava piha.  Jos rakennuttaa pihan ulkopuolisella urakoitsijalla, kannattaa pyytää useampia tarjouksia vertailua varten ja tämä tarjousten pyynti ja vertailu onnistuu tarkalla pihasuunnitelmalla, joka sisältää tarvittavat määrälaskennat ja detaljikuvat.

Usein rakentaja yllättyy siitä, kuinka paljon varsinaiset maa- ja pohjarakentamiskustannukset tontilla ovat.  Näitä voidaan oleellisesti vähentää teettämällä tämä osuus jo rakennuksen sokkelinrakennusvaiheessa.  Yleisesti voidaan todeta, että piharakentamiseen kannattaa varata rakennusbudjetissa n. 8-12 % kiinteistön arvosta.  Kun suunnittelija tietää paljonko rakentamiseen on varattu rahaa, myös pihasuunnitelma on helpompi laatia.  Suuntaa-antavaa kustannusarviota voi tehdä esim. Viher- ja ympäristörakentajien (VYRA) kustannuslaskurilla.

Kannattaa muistaa kuitenkin se, ettei kaikkea tarvitse tehdä kerralla.  Pihan rakentamisen kustannuksia voidaan jakaa useammalle vuodelle.  Se on helppoa, kun on olemassa kokonaissuunnitelma, jonka avulla työvaiheet voidaan suunnitella ja jakaa osiin.  Myös itse tekemällä säästää.  Suosittelen kuitenkin esim. kiveysten ja muurien tekoon ammattiapua, jos niitä ei ole tehnyt aikaisemmin.  Niiden korjaaminen jälkikäteen on kallista puuhaa.



Sitten vaan nautitaan uudesta pihasta!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti