17.7.2015

WANTED!! ETSITÄÄN!!

Mistä löytyy se rohkea suomalainen talopakettiyritys tai rakennusfirma, joka tarjoaa asiakkailleen todellakin TÄYDELLISEN suunnitelmapaketin, johon tarjotaan myös pihasuunnitelma??

Siinäpä kaksi asiaa - talopaketti ja pihasuunnitelma - jotka eivät tunnu mahtuvan samaan pussauskoppiin :D :D   Tein tuossa yritykseni facebook -sivuilla  kyselyä asiasta eli kysyin lukijoiltani "olisiko pihasuunnitelma tärkeä/ tarpeellinen lisä talopakettien suunnitelmapakettiin?". Olin enemmän kuin yllättynyt siitä, miten vauhdilla tämä kysely lähti jakoon ja kuinka paljon sitä kommentoitiin.



Selkeästi tällaiselle paketille olisi  kovastikin kysyntää, mutta kukaan ei sitä tarjoa??!!  Miksi?   
Viimeisen n. viiden vuoden aikana olen yrittänyt ajaa tätä asiaa  eteenpäin sekä suurempien kotimaisten talotoimittajien suuntaan että paikallisten pienempien rakennusfirmojen suuntaan. Oulusta löytyi sentään pari pientä rakentajaa, joiden mielestä homma on todellakin tärkeä.  

Yleisin perustelu talomyyjien puolelta on se, että heillä keskitytään olennaiseen eli TALON rakentamiseen ja myyntiin  ja pihasuunnitelma on lähinnä ns. turhake eli eipä kiinnosta...
Ok....ehkä talomyyjän mielestä turhake, mutta kyllä se piha on omakotiasukkaalle usein olohuoneen jatke, jossa halutaan viihtyä Vai mitä mieltä olette?   Eikä sovi unohtaa as oy pihoja, joista voitaisiin pienin kustannuksin loihtia kaikkia asukkaita palveleva viherkeidas jos suunnittelu tehtäisiin yhtiön rakennusten suunnittelun kanssa käsi kädessä.   Uskokaa tai älkää -as oy piha voi olla paljon muutakin kuin vain nurmikko, pari pensasta, hiekkalaatikko, keinu ja penkki.

Valmistumassa oleva as oy piha viljelylaatikoineen ja omenapuineen.

Minulle on vastattu myös niin, että rakentajien budjetti on vedetty jo talon kanssa niin tiukille, ettei siihen mitään pihaa voida edes ehdottaa. 
Ok... mutta onko kukaan kertonut rakentajalle minkälaiset säästöt talosuunnitelun kanssa yhtäaikaa tehdyllä pihasuunnitelmalla saavutetaan?  Siinä voidaan saavuttaa hyvässä lykyssä tuhansien eurojen säästöt, kun pihan kaikki maatyöt tehdään yhdellä kertaa eikä niin, että ensin tehdään talo ja vuoden päästä piha.  Maarakennuskoneiden siirtelymaksut ja työtuntihinnat ovat aika korkeat.

Kun vedetään vähän henkeä ja mietitään asiaa tovi niin tässähän on tosiaan kyse pihasuunnitelman teosta - ei viherrakentamisesta.   Itse viherrakentamiseen olisi viisainta budjetoida n. 8-12% talorakentamisen kokonaiskustannuksista.  Kun pihasuunnitelma tehdään tässä alkuvaiheessa, on helppoa vaikuttaa kokonaiskustannuksiin ja saada kustannusarvio pihan rakentamisesta.  Asukas voi sen jälkeen itse määritellä tekeekö kaikki kerralla vai tehdäänkö istutukset ja pihan rakenteet pala kerrallaan. On myös tärkeää huomioida se, että kapeat kaupunkitontit saattavat olla lähes mahdottomia rakentaan sen jälkeen kun talo ja autokatos on sinne rakennettu  - oleskelupihalle ei välttämättä päästä enää kaivamaan koneilla eli kaivuu menee käsihommiksi.  Surkeinta minusta on se, että talopaketin toimitussisällössä myydään pihan nurmetus eli vedetään tontti nurmikolle.  Siitä nurmikosta ei ole kovin paljoa iloa siinä vaiheessa, kun pihasuunnitelma tilataan ja kaivuutyöt pistetään käyntiin.  Eli vähän turhaa työtä...


Ugh! Olen puhunut! :D :D

Nyt sitten vain ehdotuksia tulemaan miten tämä asia ratkaistaan!  Rakentajat - vaatikaa palvelua!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti