Mitä lähtötietoja suunnittelija tarvitsee?
- asemapiirros
- rakennusten pohja- ja julkisivupiirustukset
- valokuvia kohteesta (yleensä suunnittelija kuvaa kohteen ennen työn aloittamista ellei kyseessä ole ns. etäkohde, josta asiakas lähettää valokuvia/videokuvaa)
- kartoitustiedot :suuret kivet ja kalliot,korkeusasemat nykyiset ja säilytettävät,rakenteet sekä säilytettävä kasvillisuus, kaapeli, salaoja- ja sadevesiviemäriverkostot
- rakentamisen budjetti
- luettelo asioista, joita asiakas haluaa pihalleen (asiakas voi käytää apunaan esim. tämän tyyppistä listaa pihasuunnittelun kulmakivistä )
- pihan rakentamiseen ajateltu budjetti (karkea arvio n.8-12% kiinteistön arvosta)
- tietoa siitä mitä pintamateriaaleja pihalle halutaan
- kasvi- ja väritoiveet (myös inhokit :D )
- erityishuomioitavat asiat (esim. lemmikit, pihan esteettömyys jne.)
Suunnittelutyön alkuun pidetään aloituspalaveri asiakkaan kanssa ja kirjataan hänen toiveensa ylös. Suunnittelija tarvitsee työnsä pohjaksi voimassa olevan asemapiirroskuvan, joka voi olla joko .dwg tai .pdf tiedosto. Pdf-tiedostossa on huomioitava se, että siellä näkyy esim. tontin sivujen mitat, joiden avulla suunnittelija saa skaalattua kuvan oikeaan mittakaavaan sekä rakennuksen todellinen paikka sekä mitat. Vanhoissa pihakohteissa kannattaa kääntyä kaupungin tai kunnan puoleen, jotta saa ajantasalla olevan kuvan.
Asemapiirroksen lisäksi tarvitaan asunnon pohjakuva ja julkisivukuvat, selvitys siitä, missä kulkee taloon vedetyt kaapeloinnit ja putket sekä selvitys tontin maaperästä. Uusilla alueilla on myös kaupungin tekemä rakennustapaselostus, jossa ilmenee mm. tontin vaaditut aidat ja niiden materiaali.
Mitä tarkemmat taustatiedot suunnittelija saa, sen helpompi on laatia tarkka ja toteuttamiskelpoinen suunnitelma. Jos tilaaja ei tiedä mitä haluaa, suunnittelija kertoo kyseiselle pihalle sopivista vaihtoehdoista ja mahdollisuuksista suunnittelutyön lähtökohdaksi!
Mitä asioita suunnittelija ottaa huomioon tehdessään suunnitelmaa?
- asiakkaan toiveet ja tarpeet sekä käytettävissä oleva budjetti
- maasto-olosuhteet
- tontin koko ja muoto
- helppohoitoisuus
- ekologisuus
- säilytettävä kasvillisuus
- säilytettävät rakenteet
- ilmansuunnat ja rakennuksen huonejärjestys
- kulkuväylät
- oleskelualueet
- kasvillisuus ja kasvuolosuhteet
- pintavesien ohjaaminen
- pintamateriaalit
- rakenteet (aidat, muurit, terassit, portaat, pergolat, katokset, jätesuojat jne.)
- valaistus
- tomutus ja kuivatus
- lasten leikkipaikka (keinu, hiekkalaatikko, trampoliini...)
- polkupyörät
- lumitila
- näkösuojat
Lähtotietojen perusteella suunnittelija tekee 1-2 luonnoskuvaa, jotka käydään läpi asiakkaan kanssa. Tässä yhteydessä esitellään myös pihan pintamateriaalivaihtoehdot - mahdollisesti myös kaluste-/ valaisinvaihtoehtoja. Parilla erilaisella luonnoskuvalla esitetään asiakkaalle se, miten toimintoja voidaan sijoittaa tontille ja miten tila muuttuu esim. erilaisilla linjoilla (kaareva, suora). Ainakin omassa työssäni lopullinen luonnoskuva on hyvin usein yhdistelmä esitellyistä ehdotuksia. Luonnoskuvan hyväksymisen jälkeen pihasta tehdään rakennussuunnitelma ja pihasuunnitelmapaketti liitteineen saatetaan valmiiksi.
Minkälainen on sitten hyvä suunnitelma?
- asiakkaan yksilölliset toivomukset on otettu huomioon ja suunnitelman avulla hän voi hakea tarvittavat rakennus- ja toimenpideluvat
- kasvien kasvupaikkavaatimukset on huomioitu
- kasvien koko kesän ajan jatkuva kukinta on huomioitu, samoin syys- ja talvivärit
- materiaalit on valittu rakennukseen ja ympäristöön sopiviksi
- ympäristön vaatimukset ja tekniset mahdollisuudet on otettu huomioon
Hyvin suunniteltu ja rakennettu piha istuu harmonisesti ympäristöönsä ja tukee omalta osaltaa rakennuksen arkkitehtuuria.
Suunnitteluprosessiin kuluvaan aikaan vaikuttaa suuresti se mihinkä aikaan vuodesta työn tilaa. Jos haluaa saada suunnitelman käyttöön heti keväällä, kun lumi ja routa ovat sulaneet, niin tilaus kannattaa laittaa sisään jo syksyllä/talvella. Maalis-huhtikuu ovat tilausten kannalta ruuhkaisinta aikaa ja huonoimmillaan suunnitelman valmistuminen menee syyskesälle. Jouhevimmillaan luonnoskuvat ovat asiakkaan katsottavana muutamassa viikossa ja lopullinen suunnitelma valmiina n. 4-6 viikon kuluessa. Pihasuunnitelma kootaan kansioksi ja kaikki asiakirjat toimittaan asiakkaalle myös sähköisessä muodossa tarjouspyyntöjä varten.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti