4.1.2015

Vuoden 2015 pihatrendejä

Uusi puutarhavuosi on alkumetreillään ja on aika tutkailla tulevan kauden puutarhatrendejä.  Suurin osa näistä trendilistoista tulee USA:sta ja Englannista, jossa markkinat näille uusille trendeille ovat massiiviset verrattuna Suomeen.  Mutta sieltähän ne ideat myös meille suomalaisille puutarhanharrastajille ja -ammattilaisille tulee.

Yleisesti ottaen vuonna 2015 puutarhanhoito yhä ympäristöystävällisempää eikä ole suunnattu vain silmin ihailtavaksi vaan ideana on puutarha, joka tuottaa hoitajalleen myös syötävää ja on kaikin puolin ekologinen. Ruukku- ja viljelylaatikkokasvatus on yhä pinnalla - samoin kierrätys.   Myös esim. mehiläistenhoito, pienet kotikanalat ja jopa minivuohet ovat "in" tulevana vuonna.  Hauska yksityiskohta, joka usemmassa artikkelissa mainittiin oli pyykkinarut, jotka tekevät paluuta pihoille :)

The neighborhood has become the new Agri-Hood. #gardentrend
kuva:Garden Media Group

Myös vesi on yksi tämän kauden puheenaihesta.  Vesistöjen pilaantuminen puhuttaa ja myös pihojen ja puutarhojen sadevesien käsittely on teemana.  Sadevesien imeyttäminen ja epäpuhtauksien suodattaminen tontilla voidaan toteuttaa lisäämällä istutusalueita ja ns. sadepuutarhoja, rakentamalla maan alle upotettavia hulevesisäiliöitä ja suosimalla mahdollisuuksien mukaan myös viherkattoja.
Garden Media Groupin mukaan tämän vuoden puutarhanhoitofilosofia heijastaa puutarhurin persoonallisuutta, tyyliä ja tarpeita sekä valitsemiasi terveitä elämäntapoja.  Uudeksi puutarhanhoidosta kiinnostuneeksi kuluttajakunnaksi on nousemassa 18-35 -vuotiaiden ikäryhmä ja sieltä erityisesti nuoret miehet, jotka ovat valmiita panostamaan myös rahallisesti puutarhanhoitoon.

Listataanpa tähän muutamia yksittäisiä trendejä:

1. Luonnollinen puutarha

Vuoden 2015 puutarha saa olla luonnollinen ja tyylinä on rento "kaikki käy" -tyyli.  Suositaan monimuotoisia istutusalueita, niitykasveja ja istutuksilla pyritään tukemaan pihan ekosysteemiä niin, että siellä viihtyvät hyönteiset, linnut ja muut pikkueläimet.  Erityishuomion kohteena ovat puutarhan pölyttäjät eli kasvivalinnoilla pyritään luomaan ruokailupaikkoja mehiläisille ja perhosille.

Puutarhasta pyritään saamaan rakennetunakin "villi" ja luonnollinen.  Kasvillisuus on kasvupaikkaolosuhteet huomioonottava, mielellään paikallista ja mahdollisimman vähän hoitoa vaativaa.  (tämä tyyli sopii kyllä minulle vallan mainiosti :D )

Kasveista mainittiin erityisesti pensaat ja niiden lisääntyvä käyttö.

Bed Head - Purposefully unstyled outdoor spaces are the result of intentionally working within the natural landscape.#gardentrend
kuva:Garden Media Group


2. Hyvinvointi ja terveys

Kasveja ei kasvateta enään vain sen vuoksi, että ne ovat kauniin värisiä tai muotoisia.  Suositaan syötäviä kasveja ja ympäristöystävällisiä tuotteita.  Ihmiset ovat myös selkeästi  tietoisempia tuotteiden vaikutuksista esim. hyönteisiin ja lintuihin.3. Ulkotilat

Ulkotilojen käyttö laajenee entisestään ja asuntojen yhteyteen rakennetaan enenevässä määrin kuisteja, terasseja ja patiota.  Piha on selkeästi sisätilojen jatke ja sen sisustamiseen panostetaan. Myös kesäkeittiöt ja yleensäkin ruuanlaitto ulkona ovat nouseva trendi.  Tämän johtuu suurelta osin siitä, että ruuanlaitto ulkotiloissa kiinnostaa nuoria aikuisia.
4. Siirrettävät puutarhat

Ihmiset eivät välttämättä enää asu omistusasunnossa eli asuntojen vaihto on yleistä.  Kasveja ja istutuksia kuitenkin halutaan ja tätä myötä markkinoille on tulossa siirettäviä puutarhoja eli pyörillä ja kantokahvoilla varustettuja istutusastioita ja ruukkuja eli ne on helppo ottaa mukaan muuton yhteyessä.

5. Ruusut

Ruusuista jalostetaan yhä tuoksuvampia ja pitkäkukintaisempia lajikkeita.  Ruusuja ei istuteta enää yksittäisiksi massaistuksiksi vaan ruusut siirtyvät osaksi monimuotoista pensaiden ja perennojen muodostamaan istutusryhmää.


6. Aquaponics -viljely eli systeemi, jossa yhdistetään vesiviljely ja kalankasvatus.  

Tässä menetelmässä kalat ja kasvit elävät symbioottisessa suhteessa, jonka seurauksena syntyy vain vähän tai ei ollenkaan ympäristölle haitallista jätettä. Minulle tämä menetelmä oli täysin uusi tuttavuus, vaikkakin tuo aikasemmassa blogipostauksessa esiintynyt yrttikasvatus onkin vesiviljelyä :)

7. Sienipuutarha

Jälleen jotain minulle uutta, mutta äärimmäisen mielenkiintoista asiaa!

8. Värit

Puutarhan värejä tänä vuonna ovat turkoosi, maanläheiset ja luonnolliset värit, kevyet pastellivärit sekä "kuluneet" värit kuten esim. denim. Tästä löytyy kiva raportti väreistä ja niiden yhdistelemisestä. Niin ja se vuoden 2015 Pantone väri on Marsala :)

PANTONE COLOR OF THE YEAR 2015 - Marsala 18-1438


Ruotsin puolelta tulee myös vuosittan vihersistustamistrendit sisälle ja ulos. Siellä kootaan kolme erilaista tyyliä, joiden pohjalta voi sitten sisustaa vaikkapa parvekkeen tai terassin.


1. Satukesä (Sagosommar)

Romanttinen, mökkipuutarhamainen, vapaa ja rento puutarhatyyli.  Kasveina kukkivat kasvit ja väreinä puuterimaiset pastellivärit.  Kesäkukkaistuksissa ja puutarhassa muutenkin voidaan sekoittaa kukkivia ja syötäviä kasveja esim. yrttejä.  Satukesän kasveina mm. hortensiat, atsaleat, pelargonit ja yrttikasvit.
Sagosommar, sommarkväll. Foto: Blomsterfrämjandet/Peter Carlsson
Blomsterfrämjandet/Peter Carlsson

2. Hotellitunnelma (Hotellkänsla)

Kurinalainen, klassinen, elegantti ovat sanoja, jotka kuvaavat tätä tyyliä.  Kasvit runsaita viherkasveja, puutarhassa isoja lehtiperennoja.  Ruukkuistutksissa kasveilla pyritään saamaan ylellinen ja runsas vaikutelma.  Hotellityylin kasveja mm. muratti, koristeheinät, Rexbegonia - ulkona lehtiperennat
Hotellkänsla på balkongen. Foto: Blomsterfrämjandet/Peter Carlsson
Blomsterfrämjandet/Peter Carlsson

3. Tervetuloa tropiikkiin (Välkommen till tropikerna)

Värien kautta vahva ja iloinen tunnelma!  Keltainen on tämän tyylilajin väri. Monikerroksista istuttamista (amppelit, köynnökset...). Luonnonmukaisuus, rehevyys ja viidakkomaisuus ovat in!   Tropiikin kasveja mm. gloksinia, gerberat.

Tropikerna - på terrassen. Foto: Blomsterfrämjandet/Peter Carlsson
Blomsterfrämjandet/Peter Carlsson

Täältä löydät ruotsalaisen Trägårdstrender 2015 julkaisun.

Yhteenvetona voisi pohdiskella sitä, että tällaiset luodut trendit sanelevat todennäköisesti sen mitä kasveja, välineitä ja värimaailmoja puutarhamyymälät tänä kesänä myyvät, mutta seuraavatko tavalliset puutarhan tai pihan omistajat näitä trendejä?  Kenelle ja kenen ehdoin ne on rakennettu?2 kommenttia:

  1. Kiitos blogistasi, johon tutustuin nyt ensi kertaa. Itsekin enempi kirjallisen blogin kirjoittajana (http://silmustasatoon.blogspot.fi/) minua ilahduttaa pohdintasi - monet puutarhablogit kun ovat lähinnä nättejä kuvia ja korkeintaan kuvatekstejä. Kysymyksesi on mielenkiintoinen, olen itsekin miettinyt, että muutteleeko kukaan puutarhaansa vuosittain trendien mukaan ainakaan monivuotisten kasvien osalta (sen enempää kuin vaikkapa keittiökaappoja vuoden trendivärien mukaan). Toisaalta, kun tuotteita on tarjolla myymälöissä ja kuvia lehdissä, trendikkäät jutut vain alkavat näyttää hyviltä (näinhän käy vaikka muotivaatteissa, vaikka ei ostaisikaan niitä sen takia, että ne ovat trendikkäitä). Ja kun niistä alkaa pitää, niitä haluaa myös omaan puutarhaansa. Eipä siinä sinänsä mitään pahaa ole, varsinkin kun näissä trendeissä nousee esiin uusia mielenkiintoisia juttuja. Ja ainakaan trendikasveja ostamalla ei juurikaan edes kuormita tavarataivasta, yhtä kesää varten hankitut kukatkin kun voi kompostoida seuraavana vuonna hyödynnettäväksi mullaksi.

    VastaaPoista
  2. Hei Tuija ja kiitos kommenteistasi! Mukavaa, että olit löytänyt tiesi tänne blogiini. Blogini tarkoituksena on todellakin olla enemmän "kirjallinen" kuin vain pelkkiä kuvia. Tuleepahan samalla mietittyä näitä oman työhön liittyviä asioita. Mukavaa alkanutta vuotta 2015 :)

    VastaaPoista