1.2.2015

Lumi pihalla ja puutarhassa

Aamukahvia nauttiessani, katselin ulkona möyrivää lumisadetta ja ajattelin, että tässäpä hyvä aihe bolgikirjoitukseen. Lunta ja lumitöitä on tänä talvena ainakin Oulun korkeudella ollut ihan "riittävästi" :D :D  

Lumi on siinä mielessä hassu kirjoittelun tai keskustelun aihe, että aina se ensilumi "yllättää" tiellä liikkujat, tiestön talvikunnossapito puhuttaa ja lumien säilömisestä tulee jossain vaiheessa ongelma niin, että siitä saadaan aikaan jopa naapuririitoja.  Lumi sulaa - jopa Oulussakin-  pois yleensä juhannukseen mennessä :)

Omalla pihalla näyttää tältä nyt.....



                   

     ....kesää odottaen!















Esim. Oulussa on olemassa velvoitteet kiinteistöjen talvikunnossapitoonTällaisena runsaslumisena talvena omakotitalotontin rajat tulevat lumitöissä helposti vastaan ja koska kaupunkien ohjeistus on, että lumet tulisi varastoida omalle tontille niin loppupeleissä lunta pitäisi siirtää kaupungin lumenvastaanottoalueelle. Näinhän toimitaan mm. julkisilla paikoitusalueilla / kaupungin katualueilla, joissa ei ole lumien kasausvaraa.

Katuliittymän kohdalla lumet on järkevin kolata liittymän viereen. Tässä täytyy kuitenkin muistaa, ettei penkka saa estää näkymää tielle. Usein ongelmaksi nousee se, että naapurin tontti alkaa heti liittymän vierestä. Kuinka pitkälle lunta voi pukata naapuritontin ja tien väliin?  Meilläkin penkat alkaa olla niin korkeat, että näkyvyys kadulle on huono.


 


















Luomen luonti herättää toisinaan omakotitaloasujissa monenlaisia näkemyksiä ja palautetta lähtee niin kaupungin suuntaan kuin paikallislehtien juttupalstoille.  Naapureiden keskinäisiä kiistoja ei kaupunki kuitenkaan lähde selvittämään. Löysin netistä mielenkiintoisen artikkelin, jossa oikeustieteen professori pohtii lumen juridiikkaa eli kyllähän lumesta saadaan aikaan hankalakin asia jos niikseen tulee :)
Pihasuunnitelmaa tehtäessä myös lumien sijoittaminen tontille on otettava huomioon.  Joskus se onnistuu ja joskus taas ei.  Usein kaupunkitonttien pieni koko  sekä puhtaanapidettävien pintojen laajuus asettava omat ongelmansa.  On ihan eri asia huoltaa piha, jossa autotalli on lähellä tienreunaa kuin piha, jossa talli on sijoitettuna tontin perälle  - kolattava, lumettomana pidettävä alue on näissä suurusluokaltaan ihan erilainen.  Nykyiset uudet asuinalueet suosivat myös hyvin tiivistä rakentamista, jossa talot on ns. ketjutettu toisiinsa eli lumitilaa ei yksinkertaisesti ole. Toisaalta tuskinpa kukaan suunnittelija osaa mitoittaa pihan lumien säilytyspaikkoja tällaisiin "ääriolosuhteisiin", joksi ainakin tämän talven Oulussa lasken. Olemme asuneet nykyisessä asunnossamme kymmenen vuotta ja ensimmäisen kerran lunta on näin paljon !!
Puutarhassa lumi on pääsääntöisesti hyvä asia, sillä se suojaa kasveja viimalta ja pakkaselta.  Onkin järkevää peittää talvenarat kasvit pehmeään lumivaippaan, sillä lumen alla lämpätila ja kosteus ovat korkeampia ja tasaisempia kuin lumen päällä. Kuiva pakkaslumi toimii tässä paremmin kuin kostea nuoskalumi.  


Alppiruusut lumipeitteen alla


Oulun korkeudella tarvitaan todella harvoin pakkaspeitteitä tai -harsoja, sillä lunta on yleensä riittämiin. Täytyy vaan nähdä hieman vaivaa ja tehdä lumityöt niin, että kasaa lunta arkojen kasvien päälle. Runsaslumisena talvena tulee huomioida myös sellainen seikka, että hedelmäpuiden suojaverkkoja on syytä nostaa tai kaivaa lunta pois suojaverkon ympäriltä niin, ettei ei-toivotut jänikset pääse puiden kimppuun.

Suojaverkkojen tarkistamisen aika!
 

Lapsille lumi on tietysti ihan juhlaa! (ja lapsenmielisille koirille... :D )

Mitäs haittaa lumesta sitten voi olla?  Ensimmäisenä tulee mieleen lumihome, joka voi muodostua silloin, kun lumi sataa sulaan maahan.  Lumihome tappaa nurmikon altaan eli keväällä odottaa nurmikon paik-kausoperaatio.  Lumihometta voi ehkäistä leikkaamalla nurmikon syksyllä matalaksi. Toisaalta suuret lumimassat painavat oksia ja voivat aiheuttaa jopa oksien katkeamisia.  Varsinkin märkä lumi on usein pensaiden ja puiden "mörkö".  Kasvillisuutta voidaan auttaa ravistelemalla lumia pois oksien ja latvusten päältä suojakelien aikaan.  Ja jos pihalla on kasvihuone, niin myös sen puhdistaminen voi olla tarpeen runsaslumisena talvena.  Lumen puuttuminenkin voi aiheuttaa ongelmia esim. juuri nurmikon kanssa, kun syntyy jääpoltetta eli vesi jäätyy painanteisiin ja palelluttaa nurmikon altaan.  Perinteinen tapa kasata lunta sokkelia vasten lämpöhukan estämiseksi voi aiheuttaa iso ongelmia, jos lumi pääsee sulamaan sokkelia vasten esim. pihan puuteellista pintavesikaatojen vuoksi.  Vesi siis ei pääse valumaan pois päin sokkelista.  Ongelma vain pahenee, jos seinänvierustan sala-ojaputket ovat jäässä.

HOX! Talven lumitilannetta ja esim. lumen vesipitoisuutta voi seurata mm. Ympäristö.fi -sivuilta 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti