4.10.2014

Hei, hei joutsenet

Olin aamulla tekemässä pihan viimeisiä syyshommia ennen lumien tuloa ja yhtäkkiä pihan ylitse lensi parvi joutsenia, jotka kovalla äänellään ilmoittivat minulle, että nyt on lähdön aika.  Jotenkin tuo lintujen, varsinkin joutsenten, syysmuutto saa mielen haikeaksi.  Toisaalta taas kevään paluumuutto saa aikaa ihan kuplivan ilon rinnassa :)Tälle kirpeän kuulaalle aamupäivälle pihan syyshommissa oli kaikenlaisen epämääräisen roinan siivoaminen varastorakennuksen seiniltä ja niiden vienti kaatopaikalle.  Ajatuksissa siintää kevään pihajuhlat ja se pistää kummasti vipinää siivoukseen.  Samalla kasattiin pihalla oleva pöytäryhmä terassille talveksi.

Asuinalueemme on vanha puutaloalue, jossa on paljon isoja koivuja ja pihlajia.  Toisaalta ne työllistävät eli kauheasti tulee esim. koivujen siemenistä roskaa sisälle, mutta kyllä ne näyttävät kauniilta näin syyspäivänä, kun aurinko paistaa.  Keväällä taas saa nauttia siitä ihanasta heleänvihreästä väristä, kun koivujen lehdet puhkeava.


 


Pihan istutukset ovat jo vetäytymässä pikkuhiljaa talvilevolle.  Kylmät yöt ovat puraisseet kasveja ja varsinkin kuunliljat ovat jo läpikuultavan hauraita.

Nauhusten ja jaloangervojen kukinnot ovat kuivuneet - samoin virginiantädykkeiden.  Iisoppi ja purppurapunalatva puolestaan kukkivat yhä täyttä häkää....saa nähdä miten niille käy :)

Pihasuunnittelijalle syksy ja talvi ovat parasta aikaa tehdä seuraavan kauden pihasuunnitelmia.  Valitettavan harva pihanomistaja vain osaa tätä tilaisuutta käyttää hyväkseen.  Pihasuunnitelman teko voidaan pistää käyntiin niin kauan, kun tontilla ei ole lunta, joka mahdollisesti peittää kohteet, jotka pitäisi mitata asemapiirroskuvaan oikealle paikalle.  Myös pihan konsultointikäynnit ovat mahdollisia niin pitkään, kun maa on lumeton.  Kesällä on mahdollisesti tullut jo ajatuksia uuden tai vanhan pihan suhteen ja ammattilaisen apu neuvontakäynnin muodossa on myös hyvä suorittaa syksyllä - näin pääsee pihahommiin uusien ideoiden ja neuvojen kera heti keväällä, kun routa sulaa. 

On myös todella harmillista myydä avuntarvitsijoille "eioota" keväällä, kun luonnon kanssa yhtä aikaa heräävät myös pihalla puuhastelijat.  Tilauskirja täyttyy aikaisessa vaiheessa ja monesti joudutaan suunnittelu siirtämään kesän loppupuolelle.  Ennakoimalla suunnittelutarpeen näin syksyllä on etulyöntiasemassa myös kilpailuttamassa viherrakentajia :)

4 kommenttia:

 1. Sama juttu. Muuttolinnut vetävät mielen haikeaksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Keväällä sitten taas iloitaan niiden paluusta!

   Poista
 2. Keväisin Drammenin joesta lähtee muuttomatkalleen sataan yltävä joukko joutsenia. Nyt syksyllä ne palaavat tänne leutoon talveen. Niitä onkin niin paljon, ettei pohjoisen tyttö meinaa millään ymmärtää että joki on talvella valkoisena joutsenista eikä lumesta ja jäästä. Lähetitkö terveisiä niiden mukana? <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu tottahan toki niiden mukana lähti terkkuja etelään <3

   Poista