25.10.2014

Pihasuunnittelun ajoitus

Kun kuuntelee vesisateen ropinaa ikkunaa vasten ja käy kaupassa nilkkoja myöden loskassa kahlaten, ei yhtään ihmettele, että pihasuunnittelu on varmuudella viimeisiä asioita mitä tulee miettineeksi...

 
...vaikka juuri nyt olisi paras tähän hommaan!
 
 
Pihasuunnitteluprosessi on järkevää laittaa aluilleen näin syksyllä. Työ valmistuu talven aikana ja dadaaa - pihasuunnitelmaa pääsee toteuttamaan heti keväällä, kun lumi ja routa ovat sulaneet!  Yleensä tämänkin oululaisen pihasuunnittelijan puhelin on kuumana maalis-huhtikuussa, kun aurinko alkaa pilkottaa taivaalla ja ihmiset kömpivät "talviuniltaan"  - nähdäkseen ehkä ei niin kivannäköisen pihan, jolle pitäisi tehdä kiireesti jotain.  Suunnittelijana on ikävää myydä "eioota", kun kerta kaikkiaan ei ehdi revetä ihan joka paikkaan.  Talvikaudella olisi hyvin aikaa tehdä suunnitelmia kevääksi valmiiksi.
 
Varsinkin uusien rakentajien kannattaisi olla näin syksyllä tai talvella liikkeellä.  Rintarinnan talosuunnittelun kanssa tehtynä pihasuunnitelmalla saadaan aikaa myös säästöjä.  Yleinen näppiarviohan on, että pihan rakentamiseen kannattaa varata 10-20% talon hinnasta.  Tätä summaa saadaan näppärästi pienennettyä jos pihasuunnitelma on valmiina siinä vaiheessa, kun tontille tulee maansiirtokoneet kaivamaan talon pohjia.  Samalla saadaan käytettyä konevoima hyödyksi ja tontille voidaan kaivaa pohjat pinnoitteille, rakenteille ja istutuksille.  Ammattitaitoinen pihasuunnittelija tekee tontille kaivuusuunnitelman, jonka avulla työ onnistuu. Viherrakennustöihin riittää sitten pienempikin kalusto. 
 
 
 
 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti